14/7/10

ΑΤΥΧΗΜΑ ή ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ;


Μια πιθανή θεωρία για το μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο διάσημος κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, δίνει σε -περιορισμένη- έκδοση βιβλίου, ο συνάδελφος του Γκαγκάριν, κοσμοναύτης, Αλεξάντερ Κοβάλιοφ, ο οποίος βρισκόταν μαζί του, λίγο πριν την απογείωση του μοιραίο αεροπλάνου.

Ο Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, ενώ ο ο θάνατός του επήλθε κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας με μαχητικό αεροπλάνο MiG-15UTI, το οποίο συνετρίβη κοντά στην πόλη Kirzhach, περίπου 100 χιλιόμετρα, έξω από τη Μόσχα.
Ο Κοβάλιοφ στην τελευταία έκθεση που έλαβε, έλεγε πως το αεροπλάνο του Γκαγκάριν πετούσε πάνω από σύννεφο, σε ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων.
Ο κοσμοναύτης εξηγεί ότι Γκαγκάριν και ο επικεφαλής της πτήσης, Βλαντιμίρ Σεριόγκιν, βρίσκονταν, υπό πίεση και κάνανε επικίνδυνους ελιγμούς, επειδή ήταν προγραμματισμένο να χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο, ένας άλλος πιλότος, μετά πό αυτούς. Για το λόγο αυτό επέλεξε να πραγματοποιήσει "βουτιά", για να κατέβει κάτω από το σύννεφο.
Το αεροπλάνο έμεινε ουσιαστικά ακυβέρνητο για μερικά δευτερόλεπτα και απροσδόκητα, έπεσε σε πυκνά σύννεφα, με αποτέλεσμα να βγει εκτός ελέγχου, αναφέρει ο Κοβάλιοφ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το αεροπλάνο βγήκε από τα σύννεφα, κατακόρυφα προς το έδαφος, με ταχύτητα, περίπου, 700 χιλιομέτρων την ώρα.
Οι δύο πιλότοι δεν έκαναν καμία προσπάθεια να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο ή να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, δείχνοντας πως η πτώση ήταν απροσδόκητη.
"Ήμουν από τους πρώτους, που έμαθαν τα νέα όχι μόνο, επειδή είμασταν καλοί φίλοι, αλλά και επειδή είχα προετοιμαστεί για την πτήση, με τον Γιούρι Γκαγκάριν το πρωί της τραγικής εκείνης ημέρας", λέει ο Kovalyov.
Μετά το ατύχημα, οι Σοβιετικές αρχές δεν έβγαλαν καμία επίσημη ανακοίνωση, ως προς τα αίτια της συντριβής και όλες οι λεπτομέρειες του ατυχήματος μπήκαν στο αρχείο με την ένδειξη "Top Secret". Αυτό, φυσικά, προκάλεσε μια σειρά από θεωρίες για τα αίτια του ατυχήματος, πολλές από τις οποίες είναι εξωπραγματικές.
Το 1986, μια καθυστερημένη ανάκριση ανέφερε ότι μικρότερο αεροπλάνο, που βρέθηκε κοντά σε αυτό του Γκαγκάριν, μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, είχε ζητήσει το θάνατο του Γκαγκάριν, εξαιτίας του φθόνου για τη δημοτικότητα, που απολάμβανε ο χαρισματικός κοσμοναύτης.
Τη δεκαετία του 1990, Φινλανδοί συνωμοσιολόγοι, ισχυρίστηκαν ότι ο Γκαγκάριν ποτέ δεν πέταξε στο διάστημα και όλο αυτό ήταν μια πολυσύνθετη σοβιετική άσκηση προπαγάνδας. Ο Γκαγκάριν, λοιπόν, δολοφονήθηκε, όπως είπαν, για να προστατεύσει το μυστικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ύφος του κάθε μηνύματος οφείλει να γράφεται σε κόσμια πλαίσια χωρίς προσβολές, ειρωνείες και προκλήσεις προς τα μέλη και προς τους επισκεπτες του site αυτου.